William Hogarth Trust
registered charity no.1092251

Content

Jason Bowyer 1957-2019

The trustees are shocked and deeply saddened by the death of Jason Bowyer on 17 February 2019. He was a board member from 2003 – a warm, imaginative, generous and supportive colleague. We will miss him enormously.

We loved Jason’s enthusiasm for Hogarth and for Hogarth’s House. He helped run a lively ‘Big Draw’ event there, made a handsome painting of the ancient mulberry tree for the House and was an energetic co-curator of The Small Self, our exhibition of self portraits which marked the 250th anniversary of Hogarth’s death in 2014. This self-portrait was his contribution to it.

We got to know Jason’s work through exhibitions at The London Museum of Water and Steam, where he had had a studio for over 20 years. Some of us seized the chance to do an art class there with him and we greatly enjoyed his very sociable private views! With his late father, William, and his brother, Francis, he was a major player in the New English Art Club.

Jason’s paintings and drawings included wonderful portraits, dramatic interiors of the Steam Museum, and landscapes of his beloved Walberswick where the Bowyer family was a long-standing part of the community, and stalwarts of the cricket team. We send our love and sympathy to his wife, Claire Ireland, the ceramicist, his son, Leo and his brother Francis.


The Handsome Learning Studio takes shape

Our trustees began the thinking process for the future of Hogarth’s House by taking advice from garden historians, local historians, landscape architects and architects. It was clear the House needed a new space for learning and events as well as a garden that did justice to the Grade I Listed building. In partnership with the Hogarth’s House Trust/Hounslow Council, we developed the Mulberry Garden Project. Steve Pike, of AcanthusLW in Chiswick, was commissioned to design a building which was honestly modern, with no hint of Georgian pastiche, suitable for a garden, elegant enough for fabulous events and robust enough to house a learning programme with children and families in muddy boots. He has given us all of this!

4 years on, and a huge amount of fund-raising later, the new learning and events studio is beginning to be built. The photos taken from the top floor of the House show the Glulam frame, which will be clad in glass and given a green roof. It will be linked to the House by a beautiful curving wall of glass, following Hogarth’s serpentine “Line of Beauty”. We are very excited and hope visitors will be too when it is completed in the summer of 2019! More about the garden will be reported in future posts.